Geslaagde bijeenkomst collectief gedupeerden Gold Investment
Gisterenavond heeft de (informatieve) bijeenkomst plaatsgevonden voor personen die online goud hebben gekocht via Goldinvestment.nl of Goudkorting.nl, bij de mijnen van Ruby Creek Resources in Tanzania of TransEco in Ghana. Het voornaamste doel van de bijeenkomst was om kennis te maken, informatie te verzamelen, de (juridische) stand van zaken door te nemen en om een collectief plan van aanpak te maken.
Het idee van een collectief
Het initiatief en het idee om een collectief te vormen kwam van mede gedupeerde Paul Janssen. Begin april heeft hij ClaimShare gebeld in verband met de inval van de FIOD en heeft hij informatie ingewonnen over de mogelijkheden van collectieve belangenbehartiging. Na bestudering van de goudaankoop documenten werd de zaak door ClaimShare gepubliceerd en konden andere gedupeerden zich bij het collectief voegen. Paul heeft zijn motieven nog even kort toegelicht.
Toelichting advocaten
Vervolgens hebben de advocaten Michael Dol en Wiert-Jan Berghuis de stand van zaken van hun onderzoek toegelicht. Ze hebben toegelicht welke wederpartijen mogelijk voor juridische maatregelen in aanmerking kwamen en op welke gronden. Tot deze partijen behoren de juridische wederpartijen (Ruby Creek en TransEco), de distributiekanalen (Goudkorting.nl en Goldinvestement.nl), de betrokken stichtingen en mogelijk de banken die de rekeningen hebben beheerd en tevens alle betrokken bestuurders. Ook zijn zeer in het algemeen de kansen besproken en zijn allerlei vragen zo goed als mogelijk beantwoord. De conclusie was dat de hoop op levering nog niet is opgegeven, maar dat nu wel een stap moet worden gezet waar dreiging vanuit gaat.
Toelichting vorming van het collectief
De directeur van ClaimShare Dirk-Jan van den Broek heeft vervolgens toegelicht dat om die stap te kunnen zetten het beste een juridische entiteit kan worden opgericht. Eenmaal opgericht kan deze tevens als gesprekspartner fungeren van het OM, de FIOD en andere betrokken partijen. Onder meer om financieel-economische reden ligt het voor de hand om daarvoor een stichting op te richten met een bestuur gevormd door drie (deskundige) gedupeerden. Geïnteresseerden met een juridische of financiële achtergrond en/of bestuurlijke ervaring kunnen zich (spoedig) bij ons melden. Eventueel kan de stichting namens het collectief rechtszaken starten.
Plan van aanpak
In fase 1 wordt de stichting opgericht en worden (beperkt) middelen bijeengebracht om dat de faciliteren. Vervolgens worden door het bestuur de eerste juridische acties ingezet en nieuwe gedupeerden geworven. Deelnemers aan het collectief krijgen informatie van de stichting via de gesloten portal van ClaimShare. Degenen die niet deelnemen kunnen daarvan geen kennis nemen en participeren ook niet in de acties. Fase 1 creëert de basis voor fase 2, waarin juridische procedures worden voorgesteld als in fase 1 geen oplossingen zijn verkregen.
Aanmeldperiode en betaling
Voor meer informatie over de aanmeldperiode en betaling dient contact te worden opgenomen met ClaimShare via info@claimshare.com.
Slot
De stemming na afloop was positief en strijdbaar. De conclusie dat de vorming van het collectief de enige manier is om vooruitgang te boeken werd breed gedragen en voor zover wij hebben kunnen waarnemen waren de commentaren uitsluitend positief.